Click here for Myspace Layouts

Wednesday, 1 May 2013

PuDIng KaRAmel + Kek?

         Assalamualaikum wbt kpd readers sekalian, dah lme x jumpe pastu ase lack of idea to update in entry.. entry untuk kali nie macam kat atas la, kek puding karamel.. yes, editor sebelum nie dah teringin nak cuba resepi baru nie, kek puding karamel.. Editor kenal kek nie waktu pergi birthday party di kampung editor,(kampung pun ada party en.)hahahaha... Kampung moden... Editor rasa kek nie pelik, sebelum nie editor makan puding karamel je,x penah makan ngan kek sekali, then editor pun google-lah resipi, dapat kat blog hamba Allah nie.. bace resepi dah rasa pelik sbb adunan kek tu boleh letak atas adunan puding td, tapi bile buat baru tau yang adunan kek tu sbnrnye ringan, so mmg boleh terapung adunan kek tu atas adunan puding, buat punye buat mmg menjadi, senang sesangat, tapi memerlukan banyak telur, yes 8 biji telur kesemua sekali...  Bila dah masak tu rasa gula hangus dia agak pahit,Adunan kek mmg lembut,macam kek span.. THEN bila masukkan dalam peti sejuk, biarkan semalaman dalam peti ais, rasa sungguh luar biasa, rasa pahit tadi hilang dan kek tu jd padat tapi still lembut mcm pakan kek span yang isi penuh... u must try this cake...



see, kek warna warni di selang seli, kek tu akan mengembang nnt.. resipi nya:

(A)
2 atau 4 SB gula kastor(gula biasa pun boleh)
gula letak dalam loyang,panas kan loyang pastu taburkan gula kat loyang tu, akan jadi karamel, gula tu akan jadi coklat ke perangan..

(B)puding
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 tea spoon(TS) essen vanila
3 biji kuning telur
2 biji telur(kuning dan putih skali)
** kacau semua bahan B dan make sure kacau tu jgn smpai berbuih,xkn jadi kalau berbuih..

(C)kek
145 gm tepung gandum(di ayak dengan baking powder)
1 TS baking powder
3 biji kuning telur
45 ml minyak masak
70 gm gula kastor
135 ml air masak
** kacau kesemua skali, guna mixer pon boleh lepas je siap buat kek nie, buat meringue

(D) meringue 
6 biji putih telur
70 gm gula kastor
**pukul guna mixer,non stop, n gune speed laju.

lepas meringue tu make sure bila kite terbalikkan adunan maringue xkn JATUH.
Adunan D campur dengan C, kacau perlahan, jgn lme sgt kacau,kalau lama sangat,adunan tu kembali berat..
**lepas adunan tu dekat2 sebati, bahagikan kepada 3 bahagian utk sperate warna yg berbeza,ikut citarasa...

then adunan kek tadi letakkan kat atas adunan puding,letak kat tengah2 adunan puding,lepas je habis make sure jangan kacau adunan waktu dalam loyang..adunan kek akan terapung atas puding tu... pastu masak..

**bakar dengan kaedah double boiling(dulang pembakar di isikn dengan air,dan letakkan loyang kek diatas dulang yg berisi air td )
175c 45minit atas bawah,20 atau 15 minit api atas.
170 atau 160c api atas bawah dan masa tu agak2 r, maybe dalam 1 jam je ke, 50, or 45 je ke..

jangan takut untuk mencuba,jika tidak mencuba sampai bila kita tidak dapat pengalaman.
okay2 itu je yang boleh di kongsi... bye.. se you next time...
assalamualaikum... bye gengs..

No comments:

Post a Comment