Click here for Myspace Layouts

Saturday, 22 June 2013

kEk SpAN kAli ke-4

Assalamualaikum wbt.. hai korang2 semua, fuhh after 3 weeks during practical feel very tired, yeah really tired... I make a dough for bun... awesome beb, aku tak pernah buat roti dan x pernah terlintas nk belajar buat roti, tapi apakan daya dah nama praktikal di Jabatan Pertanian nk tak nak kena berdepan dengan 'how to make a perfect bun' oh god klise sgt.... After a week berlatih membancuh doh, adun doh, deko bun, wait doh tu flufy and bloom(hahahaha)....... Okay i learn from A to Z, dr bancuh doh until how to market this product to public.... capital is 1 thing need to care cause with a capital we can sell our product... Okay nie ttg perjalanan aku di Kilang ROtI Maria..... awesome beb...

     Okay x nk citer panjang, hari tu before this month my mom ada buat kek span, 1st done kek span tu x menjadi terlalu bantat, tau kan bantat tu cmne? kek padat,hakikatnya kek span lembut bak span tanpa air. Okay la boleh telan lagi kire okay kot.. Selepas tu plak, my mom felt unsatisfied with her cake hari tu, then terus die ckp ngan aku "long jom sok kite try buat kek span tu lagi, hari tu x menjadi laa" then i said "okay,jom la". then i nak ubah skit method, seperate egg yolk and egg white. Tau kan yang kene buat meringue tu dulu pastu bancuhan telo kuning tu kne bancuh dngan tepung.BUT my mom pukul telur kuning tu sekali dengan tepung alih2 jadi macam adunan buat semperit, tepung berketul2, telur tu x sempat kembang pun... dah spoiled time uh...

  Then hari khamis hari tu pun ibu aku nak gak buat lagi sekali, nak tau apa salah kat resipi tu, mana lah tau resipi orang bagi tah betul entah tak en... so my mom buat jugak sebab die dah tau method tu dr kawan die yg bg resipi tu. My mom yang buat alone, aku pergi GYM, mne boleh mis walaupun sehari in a normal days... So aku balik dr GYM and i look kek tu lagi bantat, keras, ada rasa tapi xde texture.... Esok tu plak aku nak buat, sebab aku pikir nak ubah method dan ubah resipi tu sikit, sikit je x banyak mne p0n. hahaha.... aku seperate telur kuning dan putih tu, aku rasa cara tu paling selamat, aku tambah cuka ke putih telur tu, dan aku tambah perasa sunkist skit bagi rasa manis x mencucuk, air di gantikan dengan susu juga aku ubah, dan cara gaul aku perlahankan dan minyak aku kurangkan skit,takut adunan mendap(bantat bile masak)... then ini lah hasilnya...

when im worked alone... bukan nak riak nie just share dan my mom bawak jugak la g tempat keje die share makan dengan kawan2, sharing is caring... texture lembut je...  try this at home.. beli kat kedai tu alaaaaaa cenonit(kecil) yo, maun bosa penumbok den... buat sendiri rasa puas hati sbb nie kek span kami yang ke-4... rasa puas hati... gud job daus... hahahaha..... ^^.. Astaghfirullah hul azim...

Okay geng, rasanya semua boleh buat kek nie, aku je rasa ketinggalan zaman kek span zaman nie baru nak buat..hahaha... zaman sekarangkan sibuk dengan kek pavlova la, red velvet la, kek puding karamel la, cheese Japan cake dan macam2 lagi, lelaki p0n boleh, aku rasa lelaki masak kek pasti stylo, macho, aku pandang lelaki bile mereka memasak dari sudut mukanya, feel much better(sejuk mata memandang)hahahaha...... okay smpai sini jela aku nk share... okay papaiiiii....Assalamualaikum...

No comments:

Post a Comment